23/10/12

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ



ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΡΟΜΗΣ ΣΤΗΝ ΟΙΤΗ (27 ως 28 Οκτωβρίου 2012)


ΣΑΒΒΑΤΟ 27 Οκτωβρίου:

07:00    Αναχώρηση από ΤΕΙ Πύργου. Στάση 60’ για καφέ στη Ναύπακτο.                                  
13:30    Άφιξη στο ξενοδοχείο στα Λουτρά Υπάτης. Φαγητό, ανάπαυση.
16:00    Αναχώρηση για Υπάτη & πεζοπορία 1:45 στο μονοπάτι «Φαρμακίδων».
Το μονοπάτι ανηφορίζει ξεκινώντας από το Κέντρο Περιβαλλοντική Εκπαίδευσης Υπάτης και περνά δίπλα από το μυστηριακό βάραθρο των Φαρμακίδων, την «Ανεμότρυπα». Συνεχίζει κατηφορίζοντας σε μικρό δάσος από πλατάνια και περνά από κρεμαστή γέφυρα (Θιβετιανού τύπου). Αποκορύφωμα του η κατάληξη της διαδρομής στον καταρράκτη Κρεμαστό (45μ.), τον πρώτο από τους πολλούς καταρράκτες του μονοπατιού στους οποίους λούζονταν οι Φαρμακίδες μάγισσες, ξορκίζοντας το καλό και το κακό στα παγωμένα τους νερά. Δυνατότητα και για εναλλακτική πορεία πιο εύκολη.
18:45    Επιστροφή στα Λουτρά Υπάτης.

ΚΥΡΙΑΚΗ 28 Οκτωβρίου:

07:00    Αναχώρηση όλων για το χωριό Καστανιά με ενδιάμεση στάση-επίσκεψη στη Μονή Αγάθωνος.
09:30    Έναρξη πεζοπορίας λίγο μετά την Καστανιά στα 1220μ. Το μονοπάτι ανηφορίζει μέσα σε πανέμορφο ελατόδασος. Σύντομα γίνεται σχεδόν επίπεδο με μικρές κλίσεις και ελίσσεται περνώντας από μικρά ξέφωτα και ποτίστρες (παλιά βοσκοτόπια). Το συγκεκριμένο τμήμα του δάσους είναι από τα πιο όμορφα της Οίτης. Μετά από 1:30 λεπτά και έχοντας διανύσει 2χλμ. φτάνουμε στο Διάσελο της Πάθενας (1450μ.) όπου υπάρχει πηγή (ποτίστρα) και εικόνισμα. Εκεί συναντάμε το δρόμο και δίπλα υπάρχουν τάφοι ελληνιστικής περιόδου. Όσοι έχουν κουραστεί μπορούν να περιμένουν εδώ καθώς η θέα προς τα Βαρδούσια και την Γκιώνα είναι υπέροχη.
            Συνεχίζουμε για λίγα μέτρα σε μικρό δασικό δρόμο και ξαναμπαίνουμε σε μονοπάτι ελατοσκέπαστο. Μικρή αλλά επίπονη ανηφόρα οδηγεί σε αλπικά λιβάδια.  Η θέα από εδώ είναι υπέροχη αλλά αξίζει λίγη ακόμα ανηφόρα μέχρι τη βάση των βράχων. Η κορυφή Αετός είναι ένας πέτρινος όγκος που σε προκαλεί να τον σκαρφαλώσεις. Τα λίγα μέτρα αναρρίχησης θα ανταμείψουν τους τολμηρούς που θα φτάσουν μέχρι το κολωνάκι στα 1580μ.  Δυσκολία 1+ / 2+,  Ομορφιά  4*,  Ώρες  2,5/ 5
15:00    Γεύμα στην Καστανιά.
16:30    Αναχώρηση για Πύργο.